Recensioner av Gränsbrytarna

Nu har det gått en månad sedan ”Gränsbrytarna – den globala migrationen och nationalismens murar” kom ut. Här har jag samlat recensionerna – så här långt – och jo, jag är både överväldigad och glad över det positiva mottagandet.

Men vad tyckte egentligen du? Dela med dig av dina åsikter, tankar och frågor här i kommentarerna eller på Gränsbrytarnas facebooksida och twitterkonto. På så vis får du inte bara en direkt dialog med mig, utan också fler uppdateringar om boken, info om föredrag och seminarier och ytterligare fördjupningar i de ämnen som Gränsbrytarna handlar om. Det är just det som jag hoppas att Gränsbrytarna ska åstadkomma – ett samtal, som med tiden kan växa till något större. Låt oss talas vid. Välkommen till gränsbrytarnas värld.

Så tyckte recensenterna:

 

Per Wirtén i Dagens Nyheter:

”de la Regueras bok befinner sig i en egen klass bland allt som nu skrivs om gränsmurar och migranter – den högsta. För nio år sedan kom Caroline Mooreheads ”Human Cargo” som blev ett slags genombrott för hela frågekomplexet. ”Gränsbrytarna” är lika djupt berörande och dramaturgiskt välskriven, men uppdaterad med både forskningens och människorättsaktivismens senaste erfarenheter och ståndpunkter. Jag tror den kommer dåna som en gonggong i svensk samhällsdebatt.”

Anders Mildner i Expressen:

”Det är ett oerhört bra reportage. Ändå uppskattar jag Erik de la Regueras ambitioner att sätta in sina reportagedelar i ett större sammanhang ännu mer.”

Kristian Ekenberg i Arbetarbladet:

”Reporterinsatsen på vägarna är stark och imponerande. Djupt berörande läsning. Men det som verkligen lyfter denna skildring av migrationens tidsålder, är Erik de la Regueras redogörelse av anledningarna till att taggtråden ringlar sig över planeten. /…/ Slutsatsen kan te sig drastisk, men ”Gränsbrytarna” lyckas verkligen med att förmedla känslan av att detta är en ödesfråga för mänskligheten.”

Viktor Johansson i Svenska Dagbladet:

”Överallt dödsfällor och gränspatruller. Här har de la Reguera själv varit med och satt livet på spel, smugit längs räls och stängsel i den kalla ökennatten, ett journalistiskt hjältedåd. /…/  ”Gränsbrytarna” är ett reportage om hjältar. Ett hjältedåd i sig.”

Peter Fröberg Idling i Balder:

”Gränsbrytarna är uppdelad i tolv delar, som de la Reguera kallar pusselbitar. Det är välfunnet. Mycket av informationen i boken känns igen från den dagliga strömmen av nyheter och notiser, men det är först när de la Reguera pedagogiskt lägger sitt pussel som hela bilden tar form inför mina ögon.”

Mattias Hagberg i Göteborgs-Posten:

”Gränsbrytarna är en bok att stoppa i handen på alla som vill förstå den globala världens orättvisor, men som inte har haft tid att sätta sig in i alla debatter och diskussioner som pågått under decennier. Erik de la Reguera har skrivit ett stycke klassisk, folkbildande journalistik. Det är lättläst, pedagogiskt och angeläget”

Simon Solders i Litteraturmagazinet:

”Ödesfrågor som migration och nationalism avhandlas i Erik De la Regueras nya bok. Men det är avsnitten med intervjuer och berättelser om enskilda öden som går rakt in hjärtat. /…/ Medmänniskan i mig tilltalas och får mig att tänka till. Böcker som denna är just nu viktigare än någonsin.””

Mikael R Karlsson i Barometern / OT:

”Gränsbrytarna, som boken heter, är därvidlag viktig. Erik de la Reguera följer med på tåget genom Mexiko. Han plockar upp berättelser från flyktingar som flytt genom Nordafrika och Centralasien. Mellan beskrivningarna av de många och svåra umbärandena berättar han migrationens idéhistoria och varnar för de högerextrema rörelsernas framväxt i Europa”

Malin Krutmeijer i Aftonbladet:

”Riktigt lysande är de la Reguera när han griper sig an den latinamerikanska samtiden”

Karin Kärnsby i Hudiksvalls Tidning:

”Det är på flera sätt omtumlande att under de dagar då Sverigedemokraterna väljs till tredje största parti i Sverige läsa Erik de la Regueras senaste bok Gränsbrytarna. Omtumlande, men också hoppingivande, eftersom författaren pekar på möjliga lösningar, då inte i Sverigedemokratisk riktning. /…/ Resonemanget låter utopiskt men Erik de la Reguera bygger upp det i långa historiska och filosofiska avsnitt. Bland annat handlar de om hur gränser, pass och visumhantering har uppstått, nationalismens idéhistoria och fascismens idéinnehåll.

You may also like

Leave a comment