Gränsbrytarna

Den globala migrationen och nationalismens murar

 

Gränsbrytarna

– Den globala migrationen och nationalismens murar

av Erik de la Reguera

 

 

 

Erik de la Reguera, journalist och tidigare Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, numera bosatt i Stockholm. Författare till Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (med Lasse Wierup). Läs mer.

Varför är det inte en självklarhet att alla människor ska få resa fritt?

Norma, Jamal och Abou har var och en lämnat allt för drömmen om ett värdigt liv. Som så många andra migranter i vår tid korsar de kontinenter. I Gränsbrytarna följer journalisten Erik de la Reguera dem på nära håll längs deras strapatsfyllda färder mot USA och Europa. Varvat med fältarbetet beskriver han migrationens historia. Han ser ett tydligt samband mellan de allt högre murarna och vår tids växande nationalism. I alla tider har de styrande försökt begränsa människors rörlighet, men aldrig har de geografiska gränserna varit så skarpa som nu.

Gränsbrytarna är en bok om några av vår tids stora frågor. Den utforskar vad som händer när gränser korsas. Även de inom oss.

  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 425
  • Utg.datum: 2014-08-29
  • Upplaga: 1
  • Förlag: Norstedts
  • Illustratör:Emma Löfström
  • ISBN: 9789113040622

 

 

 


 Så tyckte recensenterna:

Per Wirtén i Dagens Nyheter:

”de la Regueras bok befinner sig i en egen klass bland allt som nu skrivs om gränsmurar och migranter – den högsta. För nio år sedan kom Caroline Mooreheads ”Human Cargo” som blev ett slags genombrott för hela frågekomplexet. ”Gränsbrytarna” är lika djupt berörande och dramaturgiskt välskriven, men uppdaterad med både forskningens och människorättsaktivismens senaste erfarenheter och ståndpunkter. Jag tror den kommer dåna som en gonggong i svensk samhällsdebatt.”

Anders Mildner i Expressen:

”Det är ett oerhört bra reportage. Ändå uppskattar jag Erik de la Regueras ambitioner att sätta in sina reportagedelar i ett större sammanhang ännu mer.”

Kristian Ekenberg i Arbetarbladet:

”Reporterinsatsen på vägarna är stark och imponerande. Djupt berörande läsning. Men det som verkligen lyfter denna skildring av migrationens tidsålder, är Erik de la Regueras redogörelse av anledningarna till att taggtråden ringlar sig över planeten. /…/ Slutsatsen kan te sig drastisk, men ”Gränsbrytarna” lyckas verkligen med att förmedla känslan av att detta är en ödesfråga för mänskligheten.”

Viktor Johansson i Svenska Dagbladet:

”Överallt dödsfällor och gränspatruller. Här har de la Reguera själv varit med och satt livet på spel, smugit längs räls och stängsel i den kalla ökennatten, ett journalistiskt hjältedåd. /…/  ”Gränsbrytarna” är ett reportage om hjältar. Ett hjältedåd i sig.”

Peter Fröberg Idling i Balder:

”Gränsbrytarna är uppdelad i tolv delar, som de la Reguera kallar pusselbitar. Det är välfunnet. Mycket av informationen i boken känns igen från den dagliga strömmen av nyheter och notiser, men det är först när de la Reguera pedagogiskt lägger sitt pussel som hela bilden tar form inför mina ögon.”

Mattias Hagberg i Göteborgs-Posten:

”Gränsbrytarna är en bok att stoppa i handen på alla som vill förstå den globala världens orättvisor, men som inte har haft tid att sätta sig in i alla debatter och diskussioner som pågått under decennier. Erik de la Reguera har skrivit ett stycke klassisk, folkbildande journalistik. Det är lättläst, pedagogiskt och angeläget”

Simon Solders i Litteraturmagazinet:

”Ödesfrågor som migration och nationalism avhandlas i Erik De la Regueras nya bok. Men det är avsnitten med intervjuer och berättelser om enskilda öden som går rakt in hjärtat. /…/ Medmänniskan i mig tilltalas och får mig att tänka till. Böcker som denna är just nu viktigare än någonsin.””

Mikael R Karlsson i Barometern / OT:

”Gränsbrytarna, som boken heter, är därvidlag viktig. Erik de la Reguera följer med på tåget genom Mexiko. Han plockar upp berättelser från flyktingar som flytt genom Nordafrika och Centralasien. Mellan beskrivningarna av de många och svåra umbärandena berättar han migrationens idéhistoria och varnar för de högerextrema rörelsernas framväxt i Europa”

Malin Krutmeijer i Aftonbladet:

”Riktigt lysande är de la Reguera när han griper sig an den latinamerikanska samtiden”

Karin Kärnsby i Hudiksvalls Tidning:

”Det är på flera sätt omtumlande att under de dagar då Sverigedemokraterna väljs till tredje största parti i Sverige läsa Erik de la Regueras senaste bok Gränsbrytarna. Omtumlande, men också hoppingivande, eftersom författaren pekar på möjliga lösningar, då inte i Sverigedemokratisk riktning. /…/ Resonemanget låter utopiskt men Erik de la Reguera bygger upp det i långa historiska och filosofiska avsnitt. Bland annat handlar de om hur gränser, pass och visumhantering har uppstått, nationalismens idéhistoria och fascismens idéinnehåll.

Peter Fröberg Idling

Peter Fröberg Idling

Författare och journalist

Det är först när de la Reguera pedagogiskt lägger sitt pussel som hela bilden tar form inför mina ögon.

Per Wirtén

Per Wirtén

Författare och journalist

de la Regueras bok befinner sig i en egen klass bland allt som nu skrivs om gränsmurar och migranter – den högsta.

Marika Griehsel

Marika Griehsel

dokumentärfilmare och journalist

Läs boken Gränsbrytarna av Erik de la Reguera! En av vår tids viktigaste frågor; människors rätt att röra sig fritt på vår jord. Mästerverk.